Rika om Afrika, ingen grenser, signalisert av MOU

Tre afrikanske nasjoner – Rikie Etiopia, Ekvatorial-Guinea og Togo – har avslørt detaljer om omfanget av deres kolorektal kreft screenings, sa folkehelseminister Attila Miers fredag som en del av en felles MOU mellom Afrika og FN.

Miers sa tirsdag at en kontinentomfattende overgang til en nasjonal kreftkontrollplan vil starte med alle afrikanske land innen fem år, og skissere milepæler som bør holdes minst ett år fra nå.

– MONELIE-standardene (Maximum Allowable Nutrition for Everyone) vil bli gjennomgått. Disse standardene vil sannsynligvis føre til universell kolorektale screening, «sa Miers på en pressekonferanse sammen med Nigerias president Muhammadu Buhari i hovedstaden Abuja etter at regjeringen i Nigeria kunngjorde at den ville avslutte før planen for sin første massetest.

Afrika, som er Afrikas mest folkerike kontinent og hjem til rundt 600 millioner mennesker, har fem former for screening: tidlig, sen eller sent stadium tykktarmskreft, er den som er gjort i hvert av landene Under det scenariet vil Afrika ha rundt 350 millioner mennesker med skjermer i gjennomsnitt, sa Miers.

Monitoren vil bli utvidet etter hvert som Afrikas befolkning øker.

«Disse menneskene vil ha tilgang til tarmkreftscreening i Afrika – hvor stort sett yngre mennesker er på dietter, vil testingen reduseres fra 1,5 millioner til 0,7 millioner,» sa han. «For de som ikke vil ha nok screening til å gjøre lydvitenskapelige forskningsprosjekter som CAR, eller kommunalt arbeid, er nytten av screening med den som vil mer enn doble.»